29.02.24

Liljeborg køber Kurhuset på Sankt Hans af Roskilde Kommune

Sankt Hans har i mere end 150 år været en vigtig del af Roskildes historie, og de seneste år har det været planen at skabe nyt liv i de fredede bygninger. Nu bliver Kurhuset købt af Liljeborg, som mange
roskildensere allerede kender fra Sagafjord, Julemærkehjemmet, INSP, L.A Rings Atelier og Café Fjordliv på Roskilde Havn.

En ny bydel skabes i fællesskab
Liljeborgs vision er at skabe et levende samlingssted i en ny bydel og sammen med erhvervsdrivende, foreninger og NGO’er omdanne Kurhuset til at rumme sociale, faglige, kulturelle og kommercielle tilbud med fokus på samvær og fællesskab.

“I Liljeborg vil vi gøre Kurhuset og området omkring til et sted, hvor hele Roskilde kan nyde de historiske bygninger og den smukke omkringliggende natur ved fjorden og Boserup Skov. Vi drømmer om at skabe rammerne til sociale fællesskaber og kulturelle aktiviteter, særligt for børn og unge, men også på tværs af generationer.
Og vi er rigtig stolte over, at vi kan være med til at fremtidssikre de historiske bygninger i Roskilde. Sammen med dygtige rådgivere vil vi sørge for en renovering, der respekterer og passer på de smukke bygninger, og gør dem til en aktiv del af byens fremtid,” siger Dorthe Ploug Hansen, som er direktør i Liljeborg.

Udvikling af Kurhuset
Kurhuset er en fredet og bevaringsværdig bygning, som skal rumme private boliger, erhverv og offentlige aktiviteter.

Kirken og museet, som findes i Kurhuset i dag, er med til at fortælle en vigtig historie om stedet, og det er Liljeborgs ambition, at de også skal være en del af Kurhuset fremadrettet.

Liljeborg udvikler Kurhuset i etaper, og derfor vil bygningen blive åbnet op løbende, så alle kvadratmeter er i brug inden for en 5-10-årig periode. I første omgang overtager Liljeborg kun en mindre del af Kurhuset, som i dag står tom.

"Det her er en stor milepæl i udviklingen af Sankt Hans.
Jeg er begejstret for, at Liljeborg deler vores ambitioner om Kurhuset som et levende og åbent sted og et udgangspunkt for fællesskaber. Kurhuset er et helt særligt sted med stort potentiale, og jeg ved at Liljeborg vil udvikle Kurhuset med respekt for bygningernes særlige kvaliteter og med store ambitioner for det liv, som skabes i bygningerne,” siger borgmester Tomas Breddam.

Kurhuset fungerer i dag som midlertidige boliger for ukrainske flygtninge. Det er et vilkår i handlen, at flygtningene kan blive boende frem til 1. marts 2026. For Liljeborg er det vigtigt, at der findes alternative boliger til flygtningene i et forsvarligt og hensynsfuldt tempo.

Interesserede kan læse mere og følge med i Kurhusets udvikling på www.kurhuset.dk
Her vil Liljeborg også løbende informere om mulighederne for at involvere sig i Kurhuset.